Seslerin derinliklerine dalın, yaşamın ritmini yakalayın

İşitme Kaybı ve Beyin

Blog Image

İşitme Kaybı ve Beyin


 

Günümüzde işitme kaybı, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkar. İşitme kaybı kişilerin yaşam kalitelerini doğrudan etkiler. İşitme kaybı yaşayan kişiler iletişim kurmada zorlanabilir, taktıkları cihaz sebebi ile zorbalığa uğrayabilir, gelişen teknoloji ile birlikte gözle görünmesi zor kulak içi cihazların tasarlanması işitme sorunu olan kişilerin günlük hayatını kolaylaştırılmış ve olanaklar iyileştirilmiştir.  İşitme kaybından mustarip pek çok kişi işitme kaybı ve beyin arsında ki bağlantıyı bilmemektedir. Uzman bir doktora danışarak işitme kaybınızın miktarını öğrenebilir ve ölçümler, tetkikler dahilinde beyin üzerinde ki reaksiyonu inceleme fırsatı elde edebilirsiniz.

 

İşitme Kaybının Beyin Üzerindeki Etkileri

Beyin insan vücudunda ki bazı diğer organlar gibi sürekli değişen, kendini dış etkenlere karşı güncelleyebilen ve bulunduğu ortama uyum sağlayabilen bir organ olarak karşımıza çıkar. Bu sebeple vücudumuzda bir anda meydana gelen beklenmedik durumlara karşı beyin kendini ve yetilerini yeniden günceller, psikolojik anlamda adapte olamadığınız çoğu şeye fiziksel anlamda adapte olduğunuzu gözlemlersiniz.

 

Beyin Plastisitesi ve İşitme Kaybı

Beyin, yaşam boyu sürekli olarak değişen bir organımızdır. Bu değişim yeteneğine "plastisite" denir. Plastisite yeteneği, işitme kaybı yaşayan bir kişinin beyninde bulunan ses işleme alanlarını daha az çalışır hale getirilir. Buna ek olarak bu durumu telafi edebilmek adına kullanılan diğer alanları daha aktif hale getirir ve açığı kapatmaya çalışır.

İşitme Kaybı ve Bilişsel Fonksiyonlar

Yapılan araştırmalardan elde edilen sonuçlara göre işitme kaybı yaşayan kişilerde ‘’Bilişsel Revize’’ ‘nin tükenme hızının daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Hafıza, dikkat ve problem çözme gibi yeteneklerde azalmaların gözlemlenebileceği ihtimali yüksektir.

İşitme Kaybı ve Demans Riski

Uzun süreli araştırmalar, işitme kaybının yaşlılarda demans riskini artırabileceğini ortaya koymuştur. İşitme kaybı olan bireylerde, işitme kaybı olmayanlara göre demans gelişme riski daha yüksektir. Bu ilişki, işitme kaybının sosyal izolasyon, bilişsel yük artışı ve beyin plastisitesindeki değişikliklerle açıklanabilir. Aynı zamanda duyu işlevinin beyin üzerinde yer alan keskin etkisi de bu araştırmalar dahilinde kanatlanmıştır.

 

İşitme Kaybının Önlenmesi ve Tedavisi

İşitme kaybının beyin üzerindeki etkilerini azaltmanın en etkili yolu, işitme kaybının erken teşhis ve tedavisidir. Düzenl olarak işitme test yaptırmak kişilerde oluşabilecek duyu problemlerinin önüne geçilmesi için elzem bir yoldur. Dorumed İşitme Merkezi ile iletişime geçerek ücretsiz işitme testi imkanından yararlanabilir ve geleceğinizi kontrol altına alabilirsiniz.

İşitme cihazları, işitme kaybını telafi edebilir ve bireylerin sosyal olarak aktif kalmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, işitme cihazlarının kullanımı beyin fonksiyonlarının korunmasına yardımcı olabilir ve demans benzeri daha pek çok riski azaltabilir.

Beyin Sağlığını Destekleyen Yaşam Tarzı Değişiklikleri

İşitme kaybının yanı sıra, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek beyin sağlığını desteklemek için önemlidir. Düzenli egzersiz, sağlıklı bir diyet, sosyal etkileşim ve zihinsel aktiviteler beyin fonksiyonlarını koruyabilir.

İşitme kaybı yaşamanız durumunda bir uzmanla görüşmeli, işitme testlerine girmeli ve sonuçlar dahilinde doktorunuzun yazacağı reçeteyi bire bir uygulamanız gerekmektedir. Erken teşhis sadece hayat değil yaşam kalitenizi de kurtarır.